Peter bankede på

Peter skriver her

Min tid med kajakkerne

 

Jeg er født i Brørup den 2. juli 1948, men de første måneder i mit liv opholdt jeg mig på et børnehjem i Vejle, hvorfra jeg så blev adopteret af mine kommende forældre i løbet af sommeren 1949. Jeg kom til at bo i Struer, hvor jeg fortsat har min adresse sammen med Bente, og da min far beskæftigede sig med produktionen af de senere så verdensberømte Struer-kaproningskajakker, var det vel egentlig meget naturligt, at min opvækst blev præget deraf.

Allerede i løbet af året 1948, hvor min far, Gerhard Sørensen, var startet på kajakbygningen sammen med en kompagnon, som også var en god ven fra Struer Kajakklub, blev det til de første olympiske medajler til roere, som i London roede en guld-og sølvmedajle hjem til Danmark i den første kajakmodel fra Struer, ”Limfjorden”. Disse medaljer medførte en stærkt stigende interesse, og ganske langsomt udviklede der sig en støt voksende eksport til mere end 50 lande verden over.

Efter mit arbejde i en lokal bank i perioden 1966-1971 startede jeg op hos min far, som allerede i 1955 var blevet ”skilt” fra sin kompagnon. Vi besluttede at danne et ApS med navnet Kajakbyggeriet Struer ApS, hvilket blev navnet i mange år fremover.

Jeg havde jo selvsagt ikke den store eksportmæssige baggrund, hvorfor min far fik aftalt med Erik Emborg i Aalborg, at jeg kunne påbegynde en oplæring på dette firmas kontor i starten af august 1971. Dette var naturligvis en meget stor gestus, for hvilket firma ville tilbyde en sådan, netop som man efterfølgende stod overfor at skulle miste indtægter fra eksportarbejdet.

Det blev et forholdsvist kort ophold hos Emborg, hvor jeg hurtigt fik tillært med de rigtige rutiner med hjælp fra en anden Struer-dreng. Men da jeg som nygift heller ikke brød mig om at være ”separeret” på et kælderværelse hos danselærer Panduro, var det rart hurtigt at kunne vende næsen hjemover. Det blev nu ikke til megen tid i vores nyindkøbte hus, for i løbet af august skulle jeg løse min første eksportopgave i forbindelse med VM i Beograd. Det er så siden hen blevet til mange VM verden rundt såvel som OL i München, Moskva, Los Angeles og Atlanta.

Mange forstår ikke, hvordan man overhovedet kan producere en kajak i træ, men for os som har været de mange år i branchen falder det egentlig meget let: Man tager 4 lag finér, som ialt har en tykkelse på omkring 4mm, 2 langsgående og 2 tværgående. Disse lag lægger man sammenlimet på en skabelon, som efterfølgende placeres ca. 2 timer i en autoclave, 95C varm og med et tryk på 7 atm., hvorefter man har enten et færdigspændt skrog eller dæk. Disse 2 dele limes senere sammen i en bedding, hvorefter der påmonteres stævne samt cockpitkarm. Når så dette er gjort bliver kajakken skrabet med en ziehklinge, pudset med maskine samt efterfølgende i hånden, inden den afsluttende færdiglakering finder sted. Efter 4 gange lakering med mellemslibninger samt en afsluttende polering er kajakken færdig til levering hos kunden. Fra start til slut har det strakt sig over en produktionstid på 4 uger.

Produktion og salg gik i mange år upåklageligt men i den sidste halvdel af 1990’erne kunne vi godt mærke et øget pres fra de mange producenter af glasfiberkajakkerne, selv om der dog aldrig er blevet roet spor hurtigere i dem, men det var nok mere et spørgsmål om noget nyt. Og da jeg så samtidig, den 19. februar 1998, kom ud for en alvorlig trafikulykke, hvor jeg mere eller mindre blev sat ud af spillet i et halvt år og ikke kunne præsentere 3 nyheder, var løbet desværre kørt og jeg måtte kaste håndklædet i ringen.

I dag er der fortsat produktion af trækajakker, og der er bygget en helt ny og stor butik, hvor der nu sælges alle former for kajakker udover de egne producerede.

 

Kajakbyggeriets håndbyggede både borger for kvalitet, og Peter Sørensen kunne med tilfredshed konstatere at hans både vandt mange medaljer ved Ol i Barcelona.

Som Peter skriver i indledningen blev han født på Brørup Sygehus 2/7 1948, moderen var altså min mor. Den historie har vi i familien aldrig fået noget at vide om, kun moster Hildur og onkel Axel vidste besked om denne hændelse. Moster har end ikke fortalt hendes 3 døtre om fødslen og efterfølgende adoption efter fødslen.

Se siden - Kajakker i Struer.

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.09 | 19:19

Jeg deler forfædre med Helmuths første kone Johanne 😊

...
24.09 | 17:20

Hej Jan.
Tak for roserne.
Vel naturligt jeg er efterkommere af mine bedsteforældre.
Min farmor var halvsøster til Martin Kramer.
Hvordan er du familierelateret.

...
24.09 | 17:01

Tak for en fin side, som jeg har fået lidt viden ud af, jeg håber at jeg har forstået det korrekt, at du er efterkommer af din Farfar Helmuth og hans anden kone

...
16.05 | 15:37

Hej,
Tak for det fine slægtstræ....har nogle tilføjelser i forhold til os i København.
Jeg Bettina Kramer født 03.02.68, min søster Malene 02.09.72-27.09.2013

...
Du kan lide denne side