Familien og andre afsnit- pladsmangel - desværre

Bogen skulle være på 100 sider, dette satte sine begrænsninger - nogle afsnit kom ikke med og de vil så komme her + nogle fejlrettelse. 

Se også afsnittende under "Bogen 2018".
Jyllandsgade mm.
Peter Kajak.
(Se også siden Kajakker i Struer).
Farmor og Bedstefar.
Mormor og Bedstefar.
Bosteder.
Ny Generation.
Fejlrettelser.

 

 

 

Familie og slægt

 

Familie er vel noget man får tildelt automatisk ved fødslen, ikke noget man kan vælge, senere i livet kan man vælge fra eller blive fravalgt.
Dør bedsteforældrene, ja så er et samlingssted for fætre og kusiner forbi, dør forældrene. Ja så er samlingsstedet for søskende forbi.
Der var liv og glade dage i Bedstefars hus i Jyllandsgade 43, fastre fra USA. Sverige, Handbjerg (Struer) og København var hjemme på besøg, onkel og tante fra Grønnegade 30 – og en onkel og tante boede også i Jyllandsgade 43.
Der var liv og glade dage når mostre og onkler og onkler og tanter ”rundt i landet” var på besøg på Brendstrupvej 2 i Varde.
Om forældre siger at man de kun har børn til låns, man kan vel også sig omvendt.

For en del år siden startede jeg med slægtsforskning, og så blev familie og slægten lige som udvidet betydelig (på papiret), og det var med stor hjælp fra en trætræfætter Hans Agersnap Larsen fra Lyngby (født og opvokset i Lunde) – Hans Agersnaps farfar hed det samme som min morfar, nemlig Hans Agersnap Larsen – de var fætre fra Ølgod egnen - og så er den familie og slægt lige som berammet. Så kom Ove Boubjerg Hansen (født i Ribe) også på banen, hans kunne fortælle hvem min tiptipoldemor m.fl. var, min tiptipoldefar Peter Kragh havde været gift 2 gange – jeg havde fundet data på den ”forkerte” tiptip.
Slægtsforskningen var nu ikke ment som et indslag på min hjemmeside, men man bliver altså tændt og særlig når man bliver fodret med gode input fra de to herre.
Min hjemmeside skulle ført handle om min farfars båd (Haj) byggeri i 1902, så han kom på hjemmesiden, hvad skulle jeg skrive om min morfar – og her gik der så slægtsforskning i den de næste 3 til 4 år.
Da jeg aldrig har fundet min farfars far, altså en oldefar – og han skulle findes på Sild (oldemor født i Hjerting) – på Sild kunne rigmandssønner betale sig fri fra en faderskab og leder i arkiver på øen får man ikke noget ud af, arkivet brændte i 1956.
Så navnet Kragh stammer så fra min oldemors ungpigenavn, og der fra kan jeg da lave lidt slægtsforskning.
Facebook er også til stor hjælp, selvfølgelig ikke ved at søge på Jensen og Nielsen, ikke så mange hedder Agersnap Larsen, og jeg fandt alle min mors 7 halvsøskendes efterkommere og er venner med dem på Facebook og nogle har også været i Esbjerg for at besøge mig.

 

Far

Min far er født i Niels Juels Gade 4 st. – som 4 årig kørte han op til sit nye barndomshjem i Jyllandsgade 43 og transportmidlet var en cykelbil. Her bor min far de næste 50 år (en lille afstikker til Rolfsgade 107 i et år – pga. min fødsel).
Far stoppede også med at sejle på Englandsruten da jeg kom til, blev lastoptager i sildelasterne (skidtfisk) – genoptog også på et tidspunkt fiskeriet, som han var opvokset med gennem Bedstefar og kutteren Johanne. Det blev også Esbjerg Kutterservice, ved Harry Tip -Top og Thyborøn Kesse. Nogle år på Vestfrost som sprøjtemaler, og tilbage til fiskerihavnen, nu var Esbjerg Samlecentral startet op i Auktionshallen.

Fars store passion var Folkevogne, den første fik han i 1962 – samme år han erhvervede kørekort, det var en WV 1954 beigefarvet efterfølgende 4 stk. WV modeller gennem årene, de blev vasket pudset og plejet og gerne tog han mine WV’er med – protesterede heller ikke, jeg havde jo 3 stk. WV gennem årene i fars tid. Far havde en mani med ekstraudstyr til bilerne, ja selv et orangefarvet kræmmerhus på sugekop og med en kunstig blomst i, til ære for mor, lignede nu mere en sigøjnervogn. Guldbogstaver med initialer ved de 2 fordøre CPK og EAK, godt det så kun var en 2 dørs – så slap vi 2 børn med vores initialer.

1973 kom far på førtidspension eller invalidepension som det hed den gang, en slidt ryg og ikke mindst den arvelige sygdom Hypp (lammelser), gjorde udslaget, jeg har den ikke og kan ikke give den videre til mine børn.
Kom hjem en 1. Juledag i 1972, lammelserne havde taget fat og for 1. gang i 20 år – til sidst forsvandt stemmen også, 2 vagtlæger kom på besøg og de stod der og fattede ikke noget. Ambulancen kom og far blev indlagt, men her kendte de til sygdommen, far fik nogle stikpiller og lammelserne forsvandt, nogle af mine fætre fra onkel Edvard og en søn af Helmuth var svært angrebet – og da vi ikke havde haft kontakt med familien i flere år var vores viden ikke så stor omkring lammelserne. Far blev så glad for at være på sygehuset, så han ville næsten ikke hjem igen, en tidligere kollega fra havnen var også indlagt – og der blev byttet bøger – far havde Claus Sørensen bøgerne.
Vi blev forskånet for sygdommen de følgende år og årsagen til lammelserne – far havde spist for meget marcipan Juleaften.
.
Far dør pludselig 16. maj 1979, få dage før sin 58 års fødselsdag, han havde overanstrengt sig i forbindelse i at tapetsere soveværelset, nåede lige hjem da han lå gispede på sofaen. Nok den længste rute jeg har kørt, var med ambulancen til daværende Central Sygehuset, kunne se lægen og Falck-manden var i arbejde, kort ophold på sygehuset – en læge kom i mod mig, ”din far er død”.
Det tog meget hårdt på mig og får da af og til en tudeflip.

2009 kom turen så til mig, 59 år og spillede fodbold på min gamle skole i Drengenes Gymnastiksal, havde det dårligt og manglede en vejrtrækning, nå men så spillede vi videre, det samme næste onsdag og 3. onsdag stoppede jeg hurtigt og tog hjem, tog fri fra arbejde næste dag (Jobcenter Esbjerg) og tog ind til lægen, lægesekretæren tog en EKG og sagde jeg går lige ned til Finn (min læge) – nå tænkte jeg hvad nu, hun kom op og sagde ”Finn vil lige snakke med dig” – kom ind i lokalet og Finn Østergaard snakkede i telefon (4711 – B93) røret blev lagt på ”du skal indlægges i dag”! Gisp og en klump i halsen, ”kravlede” hjem med min bil – NU havde jeg jo fået en diagnose. Den korte version, ballonudvidelse med stent på Hjertecenter Varde.
Jeg er efterfølgende blevet spurgt om jeg har fået det bedre, har aldrig haft det dårligt, kun da jeg overanstrengte mig med at spille fodbold, så havde min far været mere aktiv var det nok ikke sket hin majdag i 1979.
Børn: Erik og Lone (se under mor).
Charly Parmo Kragh.
Født: 30. Maj 1921, Niels Juels Gade 4, Esbjerg.
Døbt: 17. Jul. 1921, Zions Kirke, Esbjerg.
Død: 16. Maj 1979, Jyllandsgade 43 Esbjerg.
Bisat: Maj 1979, Vor Frelsers Kirke.
Urnebegravet i Gravlunden
Fra 2003 Kirkegården i Gormsgade, De Ukendtes, sammen med min mor.

 

Mor


Mor var hjemmegående og det nød vi børn godt af, hun var lidt ude som hjemmehjælper, men fik aldrig rod på arbejdsmarkedet. Hendes arbejdsliv måtte vi lige som høre om fra Vardetiden hvor mor er opvokset, særligt tiden ved gartner Larsen i Brogade måtte vi lægge øre til, her var min onkel Charles også, så det blev til en familiesnak når der var samling i Varde/Esbjerg familierne.
Mor dør i 10. november 2003 få måneder før hendes 80 års fødselsdag, selv om jeg har kendt mor længere end far var det ikke så hårdt et slag, hun havde fået flere år og vi kunne se hvor det bar hen. En knude i det ene bryst, noget hun havde holdt hemmelig i 22 år, mislyd ved hjertet, misligholdt type II sukkersyge, ja og så insulinpatient. Vi kørte rundt på 3 forskellige afdelinger på sygehuset når hun fik indkaldelse, og så havde afdelingerne med at holde flyttedag – så rent forvirring. Det sidste år kunne jeg godt have undværet, og mor løj om alvorligheden (mod lægens viden) – men vel for at berolige os.
Mor fik ca. 22 gode år med hendes ven Knud Søtrup, ikke noget med at flytte sammen, de blev naboer i Frodesgade 50 og 52, mange gode ture med Knud, weekendophold her og der, noget min mor ikke lige var forvendt med. Det var et hårdt slag for Knud, han gik helt i stå og døde i 2005.

Else Irma Agersnap Larsen blev født den 31. Mar. 1924 i Ingemans Alle 4 (173) Esbjerg, døde den 10. Nov.2003 i Esbjerg i en alder af 79 år, og blev begravet i Nov. 2003 på Gormsgade Kirkegaard (Ukendtes).
Børn:

Peter Thorsted Sørensen blev født den 2. Jul. 1948 på Brørup Sygehus.
Peter blev den 12. juni 1971 gift med Bente Toft Kristenseni Gimsing Kirke.

Børn:
Casper Thorsted (Sydney og Olivia)ogJacob Thorsted(Anders og Anne).

Elseblev gift medCharly Parmo Kragh, den 8. Okt.1949 i Bryndum Kirke

Børn:
Erik Hilmarog Lone Marianne.
*Erik Hilmar Kragh blev født den 3. Jan.1950 på Sct. Joseph Hospital i Esbjerg.

Børn:
Silvia og Rune (se Ny generation nederst på siden).
Lone Marianne Kragh blevfødt den 13. Maj 1957 i Esbjerg.
Lone blev gift medJes Meinertz, den 16. Sep. 2000 på Esbjerg Rådhus.

Børn: Rebecca Kragh Meinertz.


En ny bror banker på

 

En ny bror

Jeg var storebror i 54 år, så blev jeg "degraderet" til den mellemste, har jo også min lillesøster Lone (årgang 1957).

Mor dør 10/11 2003 - 79 år gammel, og kort efter ”melder” Peter sig på banen. Peter havde kontaktet skifteretten i Esbjerg, Peter havde set i Jyllands-Posten at hans mor var død - en mor han aldrig havde set, men vidste hun boede i Esbjerg. Kontakten til skifteretten var udelukkende for at se om der evt. skulle være søskende han kunne komme i kontakt med.
Skifteretten kontakter mig efterfølgende med en telefonopringning, jeg mente nu ikke der var så meget kød på den opringning/historie fra skifteretten, en mand fra Struer skulle have samme mor som mig! Nej det kan ikke passe var min første indskydelse, altså en forkert person der havde henvendt sig gennem skifteretten. Som jeg hørte det, ja så var det lige som mors mellemnavn Agersnap der var temaet, og navnet er beskyttet (dog ikke som mellemnavn). Samtalen sluttede med at jeg gav skifteretten tilladelse til at "manden i Struer" fik mit telefonnummer med skriftlige tilsagn, det viser sig senere at det var en god beslutning at skrive under.

"Fødslen" trak ud, og skete så først hen i januar 2004, Peter ringede – var ikke hjemme, men på min nummerviser kunne jeg se at der var et 97 nummer der havde ringet, ind og kigge i Krak på Pc’en, jo det var manden fra Struer, kunne så læse han hed Peter Sørensen. Nå – jeg må hellere få ham smidt ud af familien, jeg ringede så nummeret op, en behagelig stemme kom i røret ”det er Peter Sørensen”. Den korte version er så at Peter havde mors 4 navne – hvornår hun var født osv. Her sad jeg og spillede de forkerte kort ud (med Agersnap familien) – og Peter sad og spillede de rigtige kort ud, jeg MÅTTE altså opgive. Selvfølgelig tror jeg på dig Peter, men der er kun en der muligvis kan bekræfte dette, og det er min (sagde ikke vores) moster Hildur, så kommer ordene fra Peter ”hvordan var vores mor så?” – VORES – det slog lige benene væk under mig, min mor – og nu en fremmed mand der siger VORES MOR, Peter fik så lidt at vide om – ja vores mor. Jeg havde jo stadig et hængeparti – skulle ringe til moster. Jo sagde moster – det er rigtig nok, kun onkel Axel vidste besked, han skulle være barnepige for (Tove var også kun en uge gammel) + Jonna og Inge – da jeg tog til Brørup.

Samme aften ringede jeg til Peter og bød ham velkommen i familien, vi blev så enige om at bytte fotos, selv om vi måske ikke kunne lide hinandens udseende ved at kigge foto, så var det jo ikke som ved et kontaktbureau at vi bare kunne ”smide” væk og glemme, at vi nu var brødre kunne der ikke laves om på, havde han så været lige så høj som mig, ja så kunne det jo ha’ været en hel-bror man havde fået. Billederne krydsede hinanden, jeg sendte selvfølgelig også billeder af vores mor, Lone og familie mm. Billederne fra Peter og hans familie tog jeg med ud til Lone og Jes, og lille Rebecca (den gang 4 år) – hun så billederne af onkel Peter, som hun jo af gode grunde aldrig havde set – ”hvem er det” spurgte jeg – det er onkel sagde Rebecca ved 4 til 5 billeder, hun mente det var mig der var på billederne – så Peter må jo ligne mig, altså en pæn mand.
Få uger efter fandt familiesammenføringen sted i Esbjerg. Her fik Peter lejlighed til at se flere billeder af hans mor, men blev nok lidt forstyrret af Rebecca, den nye onkel skulle jo undersøges nærmere. Peter kom så til Esbjerg ugen efter og hjem til mig, her kunne han så i fred og ro pege de billeder ud han ville have en kopi af.

Man mister en kært familiemedlem – og får flere familiemedlemmer i tilgift, og det har vi det fint med i Esbjerg. Det må kaldes en sidegevinst.

Peter er gift med Bente har sønnerne Casper og Jacob, begge med høje uddannelser. Casper bor i USA og er cand.scient.pol., gift med Soomi, de har Sydney og Olivia.
Jacob er hjertelæge på Skejby Sygehus og var gift med Birgitte der også er læge, de har Anders og Anne.
Så er Peter blev en god mailkammerat, vi skriver en del mail sammen, og det er jo hyggeligt.

Barnedåb - 1957.

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 14:05

Vi var fem brødre Helge, Ove, Tommy, Karl Erik og Mogens Memhave Nygaard

24.09 | 17:19

Jeg deler forfædre med Helmuths første kone Johanne 😊

24.09 | 15:20

Hej Jan.
Tak for roserne.
Vel naturligt jeg er efterkommere af mine bedsteforældre.
Min farmor var halvsøster til Martin Kramer.
Hvordan er du familierelateret.

24.09 | 15:01

Tak for en fin side, som jeg har fået lidt viden ud af, jeg håber at jeg har forstået det korrekt, at du er efterkommer af din Farfar Helmuth og hans anden kone